— Posted in Zdrowie

Gluten – kiedy go unikać?

O glutenie jest ostatnimi czasy bardzo głośno w mediach. Popularni trenerzy personalni i osoby ze świata show biznesu zgodnie przechodzą na dietę bezglutenową, strasząc tym składnikiem całe rzesze młodych ludzi. Czy słusznie?

Gluten jest białkiem zbożowym, które występuje w różnego rodzaju zbożach – na przykład w pszenicy, życie czy orkiszu. Nie da się ukryć, że niektórzy ludzie cierpią na nadwrażliwość glutenową, która objawia się różnymi dolegliwościami. Czas je wymienić i zastanowić się, co dalej.

Jakie mogą być objawy nadwrażliwości glutenowej?

Warto wiedzieć, że nieprzyjemne objawy świadczące o nietolerancji glutenu mogą pojawić się nawet kilka godzin po spożyciu jakiegoś produktu zawierającego ten składnik. Zwróć więc szczególną uwagę na swój stan nie tylko od razu po jedzeniu.

Czerwona lampka powinna zaświecić się w Twojej głowie, gdy:

  • odczuwasz nadpobudliwość,
  • bolą Cię kości oraz stawy,
  • zaczynasz niespodziewanie tyć,
  • piecze Cię przełyk,
  • dostajesz wysypek na skórze,
  • jesteś ciągle zmęczony i doświadczasz migreny,
  • męczą Cię zaburzenia trawienia, jesteś podatny na wzdęcia, zaparcia oraz biegunki,
  • często boli Cię brzuch,
  • Twoją jamę ustną często nawiedzają różnego rodzaju schorzenia – na przykład afty i małe ranki.

Jakie choroby mogą mieć swoje źródła w glutenie?

Nietolerancji glutenu nie powinno się bagatelizować z dwóch ważnych względów. Po pierwsze – opisane wyżej objawy nadwrażliwości na gluten są bardzo nieprzyjemne i często utrudniają normalne funkcjonowanie. A po drugie – choroba ta może przyczyniać się do innych chorób oraz stanów chorobowych. A jakich? Przekonajmy się!

Gluten może wywoływać:

  • osteoporozę,
  • afty,
  • chroniczne zmęczenie,
  • zapalenie jelit oraz zespół jelita drażliwego,
  • toczeń,
  • stwardnienie rozsiane,
  • a nawet… raka.

Co jeść, kiedy mój organizm nie toleruje glutenu?

Nie należy się przejmować nadwrażliwością na gluten. Schorzenie to dotyka wielu osób i może mieć charakter ewolucyjny, a więc genetyczny. Matka Natura daje nam sporą ilość innych produktów, które z powodzeniem możemy wprowadzić do naszego codziennego menu.

Te produkty to:

  • mięsa oraz ryby,
  • gryka,
  • kasza jaglana,
  • ryż,
  • owoce oraz warzywa,
  • jajka,
  • różnego rodzaju nasiona oraz orzechy,
  • rośliny strączkowe (a więc np. fasola),
  • kukurydza, i wiele innych…